CategoriesAktuelnosti

Živimo za aplauz, ali na žalost ne živimo od aplauza”: Beogradska filharmonija ukazala na težak položaj muzičara

Koncert Beogradske filharmonije u petak uveče počeo je obraćanjem muzičara publici na Kolarcu, kojim su izrazili nezadovoljstvo statusom orkestra.

-I posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija je u VD statusu, koji svoj stogodišnji jubilej slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina, i bez čvrstih uverenja da će se zidati naša nova dvorana.

Pronoseći ime našeg grada i zemlje širom sveta, svaki put se suočavamo sve više sa činjenicom da smo u svom gradu i u svojoj zemlji tako visoko obrazovani, a tako nisko vrednovani. Da tako dobro i mnogo sviramo, a da smo tako malo i loše plaćeni. Da san o novoj dvorani Filharmonije našeg velegrada sve više bledi, dok publika u Skoplju, Podgorici, Tirani na javi uživa u gledalištima kakva dolikuju glavnim gradovima. O svemu navedenom krajem oktobra meseca prošle godine štrajkom upozorenja smo upozorili Upravni odbor Beogradske filharmonije. Žao nam je što u svojoj zemlji i u svom gradu pretstavljamo amblem koji može da postoji, a i ne mora.

Što retko ko zna da školovanje jenog profesionalnog muzičara traje u proseku šesnaest godina i da je jedno od najskupljih na Univerzitetu jer je individualno. Da je konkurencija na audicijama Beogradske filharmonije surova i da vrhunski muzičari i po nekoliko puta ne uspevaju da se zaposle, jer se uvek pojavi neko još bolji. Da ovaj posao zahteva svakodnevno usavršavanje i vežbanje, bez obzira na to koliko ga godina obavljate. (…)

Beogradska filharmonija

Egzistencijalno, naši životi sa ovim platama su izuzetno skromni. Umetnički, naši životi su veoma bogati. Mi Filharmoničari živimo za aplauz, ali na žalost ne živimo od aplauza – naveli su između ostalog muzičari u svom saopštenju..

Darko Krstić, v.d. direktora Beogradske filharmonije tim povodom je izjavio da je rešavanje zahteva koji su izneti u izjavi već u postupku realizacije “ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta”.

– Što se tiče nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, završen je projekat za građevinsku dozvolu, pa će se nakon dobijanja građevinske dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za 7-8 meseci krenuti u gradnju. Što se tiče v.d. statusa direktora Beogradske filharmonije, konkurs za direktora će biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije, iz razloga što tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike Ustanova kulture.

Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi. Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari “kucanje na otvorena vrata”, za šta postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju – zaključio je Krstić.

Inače, Filharmonija je u petak uveče nastupila sa slavnim violinistom Sergejom Krilovim, pod palicom Feliksa Mildenbergera, a u toku je sezona kojom nacionalna filharmonija obeležava 100 godina postojanja i rada.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *