CategoriesAktuelnosti

НАПРЕДУЈЕ ИЗГРАДЊА ПЕТОГ МОСТА КОД НОВОГ САДА, ДЕО ФРУШКОГОРСКОГ КОРИДОРА (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Vojvodina Uzivo

Како напредују радови на најзахтевнијем пројекту на деоници Фрушкогорског коридора, на мосту који ће спојити Бачку и Срем, погледајте у прилогу нашег портала:

Мост је део пројект који обухвата изградњу брзе саобраћајнице дужине 47,7 километара, са четири саобраћајне траке, која ће повезати Нови Сад и Руму, као и постојеће и планиране ауто-путеве Београд-Суботица, Београд-Загреб, Нови Сад-Зрењанин-Београд и Рума-Шабац, који је недавно отворен.

Foto: Vojvodina Uzivo

Изградња Фрушкогорског коридора почела је првог маја 2021. године.

– Нови Сад није највећи европски Град на Дунаву, али јесте од оних са највише мостова који се граде – То су мост у продужетку Булевара Европе (четврти мост), пешачко-бициклистички мост и мост на Дунаву код Петроварадина, истакао је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Пре недељу дана, портал Војводина уживо приказао је како напредује изградња и четвртог моста преко Дунава код Рибарског острва у Новом Саду, који ће спојити Булевар Европе са Сремском Каменицом и обилазницом око ње.

Пети новосадски мост је амбициозни пројекат који чини део опсежног плана за унапређење инфраструктуре и успостављање веза између ауто-путева Е70 и Е75, и на тај начин олакшавајући саобраћај кроз највећи град у Војводини.

Foto: Vojvodina Uzivo

Пети мост је пројектован као екстрадос мост са косим затегама, са распонском конструкцијом од преднапрегнутог бетона променљивог попречног пресека и са двоструким кратким пилонима закошеним ка споља и високим 25 метара. Распони главног моста дуги су 134, 235 и 134 метра.

Изградња Фрушкогорског коридора исноси 606 милиона евра, а гради га кинеска компанија ЦРБЦ, која у Србији већ гради путеве и железнице.

Фрушкогорски коридор, у дужини од 48 километара, повезаће Нови Сад, Ириг и Руму и наставиће се ауто-путем Рума-Шабац. Траса коридора је подељена на четири деонице и то:

  • деоница 1 (Жежељев мост – петља за Е-75 – Парагово),
  • деоница 2 (Парагово – почетак обилазнице Руме),
  • деоница 3 (петља ”Каћ” – петља за Е-75),
  • деоница 4 (почетак Обилазнице Руме – петља за Е-70).

Foto:  instagram.com/vesicg/

“Север Србије добија највише путева сада, велика су улагања у Војодину, пројекат Фрушкогорског коридора иде добро, за две и по године се завршава, а 1. децембра 2026. за нас је дан Д и има толико пројеката који до тада морају да се заврше”, рекао је предсеник Србије Александар Вучић приликом обиласка радова на Фрушкогорском коридору, а потом и додао:

“Мислим да никад није било толико мостова да се граде у Новом Саду”

– Премрежићемо Србију ауто-путевима и брзим саобраћајницама које ће донети нове инвестиције и подстаћи привредни раст у свим крајевима Србије, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Izvor: GradskeInfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *