CategoriesAktuelnosti

UČENIK ĆE MOĆI DA BUDE UDALJEN OD PET DO 20 DANA, A OVA IZMENA BI MOGLA NAJMANJE DA SE SVIDI ZAPOSLENIMA Dina Vučinić o novom pravilniku u školama: Cilj je da se formira zdravo dete (FOTO)

Novi pravilnik stupio je na snagu u svim školama u Srbiji. Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, istakla je za RTV1, da je novi pravilnik bliže odredio zakon koji je donet u novembru, da se ocenjivanje vladanja ocenjuje brojčano od drugog razreda osnovne škole. 

Foto: Pexels

-Sada se više roditelji uključuju u rad razrednih starešina, stručnih saradnika. Sa ovim izmenama, ministarstvo i svi koji su radili na pravilcima, su više hteli da uvežu školu, roditelje i razredne starešine kako bi mogli zajedno da rešavaju probleme. Direktor ima ovlašćenje za krizne događaje. Direktor određuje članove tima i može da donese preporuku za udaljavanje učenika od pet do 20 dana, u zavisnosti od stepena povreda. Koliko su mere dale rezultata govori Pravilnik o društveno-korisnom radom i kako se učenik ponaša. Tim može da proceni da li je došlo do poboljšanja ili pogoršanja određenog učenika. Cilj nije da se problem prebaci iz jedne škole u drugu ili da se tom ocenom učenik izoluje, već da se učeniku pomogne do kraja, da se formira zdravo dete. Jedan od pravilnika je da su roditelji uključeni, a mislimo da zaposleni u prosveti neće dobro reagovati na njega. Pravilnik treba dobro iščitati. Želimo da ako zapravo postoji problem u razredu, ne prijavi jedan roditelj, potrebno je da ga prijavi više od polovine roditelja, pa će onda direktor odlučivati da li zaposlenom treba pomoć da se drugačije pristupi. Treba napomenuti, ovaj pravilnik ne ide u pravcu otkaza zaposlenom. Hoćemo da roditelji vrate poverenje institucijama- naglasila je članica Gradskog veća.

Foto: Screenshot RTV1

Ona je istakla i da pravilnici štite decu, roditelje i zaposlene, ali i smatra da je najvažnija promena ocenjivanje vladanja od drugog razreda.

-Grad Novi Sad je pre 10 godina formirali Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja. Sve smo ovo prošli, mi smo išli u susret svim izmenama i pravilima- zaključila je Vučinić.

Izvor: NSUŽIVO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *