CategoriesAktuelnosti

Tvrde da se nisu prijavili da budu u biračkom odboru u ime Bačulova: Šta kažu u “Herojima”?

Tri osobe su prijavile Gradskoj izbornoj komisiji da su njihovi podaci zloupotrebljeni i da su lažno prijavljeni kao članovi proširenog sastava biračkog odbora liste “Heroji – Miša Bačulov”.

Iz ove grupe građana poručuju za 021.rs da se najverovatnije radi o osobama koje je vlast ucenila da podnesu prijavu ili su od starta bile “podmetnute” kako bi naknadno podnele prijavu za krađu podataka.
 
U GIK-u za 021.rs da su dobili obaveštenje od tri osobe da su njihovi lični podaci iskorišćeni bez saglasnosti, na osnovu čega su imenovani u biračke odbore. 
 
Oni su GIK obavestili da su pokrenuli odgovarajuće postupke radi zaštite svojih prava, tražeći od komisije da proveri da li ima još ovakvih slučajeva.
 
Međutim, iz GIK-a kažu da ovo troje građana nije tražilo da bude skinuto sa spiska članova proširenih biračkih odbora, ali da ukoliko ne žele da učestvuju u radu mogu slobodno da se ne pojave u nedelju, jer ne postoji kaznena odredba koja bi to sankcionisala. 
 
Prema saznanjima 021.rs, ovo nisu jedine osobe koje su izjavile da se nisu prijavile za biračke odbore, a ovih slučajeva je bilo i u prethodnim izbornim ciklusima. 
 
U grupi građana Miše Bačulova za 021.rs navode da nisu zloupotrebili ničije podatke i da su spisak preko 400 kontrolora, tj. članova proširenog sastava biračkih odbora, sastavili na osnovu prijava volontera i dobrovoljaca.
 
Objasnili su za 021.rs da su, kao i druge opozicione stranke i pokreti, pozvali građane da se prijave da budu kontrolori i da je svako ko se prijavio na štandu ili u prostorijama dao svoje podatke i da samo tako poseduju nečije lične podatke koje su potom poslali GIK-u.
 
Dodaju da ne znaju ko su ove tri osobe i zašto su prijavile GIK-u da su im pokradeni podaci, jer kako kažu, većinu od 400 prijavljenih ne poznaju lično.
 
U “Heroji – Miša Bačulov” izražavaju sumnju da je vlast ucenila osobe da se povuku, jer su im se već javili ljudi koji su rekli da su dobijali pozive i savete da povuku potpise podrške listi. 
 
Takođe, kažu da ih ne bi iznenadilo da su se ove tri osobe po instrukciji vlasti namerno prijavile kako bi nakon predaje podataka GIK-u tvrdili da su im ukradeni lični podaci. Kažu i da je sve ovo deo prljave propagandne kampanje koja se danima sprovodi protiv njihove liste.
 
Izvor:021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *