CategoriesAktuelnosti

Sutra novi protest zaposlenih u SNP-u, PZP traži da se najstarije profesionalno pozorište kod Srba spasi od propadanja

Gradski odbor Pokreta za preokret (GrO PZP) poziva republičku, pokrajinsku i gradsku vlast u Novom Sadu da spasu od propadanja Srpsko narodno pozorište (SNP), najstarije profesionalno pozorište kod Srba, osnovano još 1861. godine.

– SNP je u teškom ekonomskom položaju godinama i za to odgovornost leži u nebrizi za kulturu i kulturne ustanove od strane Srpske napredne stranke – navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Oni podsećaju da je sutra novi protest upozorenja, kao i da zaposleni prete generalnim štrajkom. 

 Dok se novac iz budžeta rasipa na sve strane, na stotine zaposlenih u SNP-u ostvaruje primanja ispod prosečne republičke zarade, a preko sto njih u proseku prima oko 45.000 dinara, zbog čega je njihova egzistencija kao i egzistencija članova njihovih porodica ozbiljno dovedena u pitanje – upozorava GrO PZP.

Dodaju da do sada nisu urodili plodom zahtevi sindikata ovog hrama kulture, koji neprestano radi već 162 godine.

– Od ovog pozorišta svi okreću glavu i oglašavaju se nenadležnim, a kada se daju novci raznim tabloidno-propagandnim glasilima režima – svi su nadležni. Od Vlade Srbije do grada Novog Sada – navodi se u saopštenju PZP-a i zaključuje:

– Kako je drugi po redu štrajk upozorenja zaposlenih zakazan za sutra i kako zaposleni prete da će stupiti u  generalni štrajk, ako se ne nađe rešenje za njihove probleme, tražimo od nadležnih da hitno sednu i razgovaraju sa zaposlenima. Rešenje mora da bude trajno i ne sme se dozvoliti da Srpsko narodno pozorište nakon više od veka i po zatvori svoja vrata. 

Podsećamo, štrajk upozorenja zaposlenih u SNP-u održan je prošle srede, a pored povećanja plata, boljih uslova rada, donošenja nove sistematizacije radnih mesta uz obavezno učešće sindikata i rešavanja statusa zaposlenih na određeno vreme, zatraženo je i hitno pokretanje inicijative od strane nadležnih organa uprave SNP da se ovo pozorište ponovo uvrsti u Listu ustanove kulture od nacionalnog značaja..

Izvor: mojnovisad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *